Syiar,syariat dan hakikat serta maqrifah

Allah Huakbar,dengan nama Allah yang maha pemurah di negeri duniawi dan amat penyayang di negeri akhirat.Bagaimana kita mengenal perjalanan yang benar dalam perjalanan peribadatan kepada Allah?
Permulaannya di syiar,dalam hal ini,kita harus sahihkan setiap yang didengari itu datangnya dari hadis dan Al quran,kedua melakukan sebarang ibadah itu dengan adanya pertunjuk yang jelas dari sumber hadis dan Quran,bila melakukan maka ianya di sebut syariat,syariat wajib kita laksanakan,untuk mencapai perjalanan seterusnya kepada hakikat.
Bagaimana pula dengan hakikat?
Hakikat ialah sesuatu yang perlu didekati dengan tauhid yang mendalam kepada Allah,sebab itu ramai antara kita hanya menjadi islam baka sahaja,yakni melakukan segala ibadah hanya menurut dan hanya kerna kita di lahirkan dalam keluarga islam.Jadi segala perbuatan itu hanya tiru atau berlakon,tanpa kenal betul-betul hak Allah.
Dewasa ini ramai yang mengejar bayangan mencari jalan kepada Allah atau belajar ilmu hakikat,tetapi mereka tidak kenal diri mereka dan hak Allah.Dalam berhakikat inilah ada sesetengah manusia menjadi kafir.
Hal ini berkait rapat dengan tingkatan nafsu.Maka seharusnya kita belajar dahulu syariat mengawal nafsu.
Islam itu syumul dan amat berbahagia serta terlalu tenteram,kenapa kita tidak ikut perjalanan para nabi-nabi dan ulamak?
Bagaimana pula dengan maqrifah?
Untuk mengenal maqrifah kita seharusnya berada pada situasi yang benar,pertama kenal diri,kenapa kita dilahirkan,kenapa kita dimatikan oleh Allah,kedua menjalankan segala amalan dengan kenal betul-betul hak Allah,ketiga mengaji dan mengkaji segala bentuk fekah terutama hal nafsu,makan minum,serta belajar sunnah para nabi,keempat memahami jenis jenis ilmu yang disampaikan,yang mana tauhid,yang mana fekah,yang mana tasawwuf,kelima memahami lima hukum dan meletakkan pada yang benar mengikut Al quran yakni halal,haram,sunat,makruh,harus,celik sahaja mata anak adam ini maka lima hukum tetap mengikutinya,sehinggalah terpejam lena.Keenam wajib tidak mengsyirikan kepada Allah walaupun dengan pemikiran,apatah lagi dengan perbuatan dan percakapan.Ketujuh carilah guru atau ustaz yang mursyid yakni  mementingkan kezuhudan kepada Allah dan mengira pandangan Allah,bukan pandangan manusia.
Ini adalah sebahagian sahaja dipaparkan,carilah dan kejarlah dan dekatilah diri kita kepada Allah.Allah ditaati bukan dimaksiati.Semoga dengan sedikit perantaraan ini,kita sama-samalah mencari keredaan Allah.
Kajilah kenapa para ulamak termasuk imam-imam berempat mencari ilmu melebihi dari satu guru?Mereka ingin mencari keredaan Allah dan menjadi hamba Allah,bukan menjadi manusia,tetapi hamba Allah yang sejati.